Portuguese cuisine -
the
culinary traditions of Portugal and spread
among
Portuguese. Portuguese
cuisine is closely related to Mediterranean cuisine ,
witch consists primarily of fruits and
vegetables with an emphasis on poultry and seafood, variety of cheese, spices
as well as old traditions of wine. Olive oil is one of the bases of Portuguese
cuisine both for cooking and flavouring meals. Garlic is widely used, as are
herbs such as coriander and parsley. Breakfast is traditionally just coffee or
milk and a bread roll with butter, jam, cheese or ham. Lunch, often lasting
over an hour is served between noon and 2 o'clock or between 1 and 3 o'clock,
and dinner is generally served late, around or after 8 o'clock. There are three
main courses, lunch and dinner usually include soup. The most famous food that came from Portugal is bacalhau (cod), pastel
de nata, vinho de Porto.
Fish and seafood
Portuguese eat more fish than all
European countries.
Fish
can
be baked,
roasted,
stewed,
boiled,
smoked, dried.
Usually
eaten
cod,
which is traditionally salted and
dried (since
the days
when there was no refrigeration), it is said that
Portugal
has 356
dishes
of
cod.
Fish
is
spiced with olive
oil,
vinegar.
Other favorites are grilled sardines
and canned
tuna fish with potatoes and
beans.
Other
seafood
is also part of Portuguese cuisine - octopus,
squid, cuttlefish,
shrimp, lobster, lobster, shellfish,
skate and
so on. Caldeirada is a popular
Portuguese
dish of
shellfish,
fish, potatoes and tomatoes.
Drinks
The
traditional Portuguese drink is wine. Portugal has a long wine-making
tradition. Especially valued are Porto , Madeira wines. In the region of Minho "green wine"
(VinhoVerde) is produced and rosé
largely exported to foreign countries. Liquers are also popular in country.
Portugališka virtuvė
Portugališka virtuvė – kulinarinių tradicijų visuma,
paplitusi Portugalijoje bei tarp portugalų. Ši virtuvė priklauso Viduržemio
jūros virtuvėms, tad jai būdinga jūros gerybių, žalumynų, sūrių gausa, platus
prieskonių pasirinkimas, senos vyno tradicijos. Pusryčiai Portugalijoje lengvi,
juos sudaro kava arba pienas su sumuštiniu ar bandele. Pietūs valgomi apie 1-3
valandas ir yra gausūs. Vakarieniaujama ~8 valandą vakaro.
Jūros gerybės
Kadangi Portugalija nuo seno buvo jūrinė valstybė,
todėl jos virtuvė pasižymi žuvies ir jūros gerybių patiekalų gausa.
Portugalijoje suvalgoma daugiausia žuvies iš visų Europos šalių. Žuvis gali
būti kepama, skrudinama, troškinama, verdama, rūkoma, džiovinama. Dažniausiai
valgoma menkė (bacalhau), kuri tradiciškai sūdoma ir džiovinama (dar nuo tų
laikų, kai nebūdavo šaldytuvų), sakoma, kad Portugalijoje yra 356 patiekalai iš
menkių. Žuvies patiekalai gardinami alyvų aliejumi, actu. Mėgstamos grilyje
keptos sardinės, taip pat konservuotas tunas su bulvėmis ir pupelėmis. Taip pat
valgoma daug kitų jūros gerybių – aštuonkojų, kalmarų, sepijų, krevečių, omarų,
langustų, moliuskų, rajų ir kt. Caldeirada yra populiarus portugališkas
patiekalas iš moliuskų, žuvies, bulvių, pomidorų. O prie jūros gėrybių
portugalai mėgsta pagurkšnoti vyną.
Gėrimai
Tradicinis portugalų gėrimas yra vynas. Šalis turi senas
vyno gamybos tradicijas. Ypač vertinami Porto (portveinas), Madeiros vynai.
Minjo regione gaminamas „žaliasis vynas“ (VinhoVerde), o rožinis vynas
daugiausia eksportuojamas į užsienį. Šalyje taip pat populiarūs likeriai.
Sem comentários:
Enviar um comentário