12.4.13

Portugal cuisine







Portuguese Cuisine
Portuguese cuisine - the culinary traditions of Portugal and spread among Portuguese.  Portuguese cuisine is closely related to Mediterranean cuisine , witch  consists primarily of fruits and vegetables with an emphasis on poultry and seafood, variety of cheese, spices as well as old traditions of wine. Olive oil is one of the bases of Portuguese cuisine both for cooking and flavouring meals. Garlic is widely used, as are herbs such as coriander and parsley. Breakfast is traditionally just coffee or milk and a bread roll with butter, jam, cheese or ham. Lunch, often lasting over an hour is served between noon and 2 o'clock or between 1 and 3 o'clock, and dinner is generally served late, around or after 8 o'clock. There are three main courses, lunch and dinner usually include soup.  The most famous food that  came from Portugal is bacalhau (cod), pastel de nata, vinho de Porto.
Fish and seafood
Portuguese eat  more fish than all European countries. Fish can be baked, roasted, stewed, boiled, smoked, dried. Usually eaten cod, which is traditionally salted and dried  (since the days when there was no refrigeration),  it is said that Portugal has 356 dishes of cod. Fish is spiced with olive oil, vinegar. Other favorites are grilled sardines and canned tuna fish with potatoes and beans. Other seafood is also part of Portuguese cuisine  - octopus, squid, cuttlefish, shrimp, lobster, lobster, shellfish, skate and so on. Caldeirada is a popular Portuguese dish of shellfish, fish, potatoes and tomatoes.

Drinks

The traditional Portuguese drink is wine. Portugal has a long wine-making tradition. Especially valued are Porto , Madeira wines. In the  region of Minho "green wine" (VinhoVerde) is produced  and rosé largely exported to foreign countries. Liquers are also popular in country.


 


Portugališka virtuvė
Portugališka virtuvė – kulinarinių tradicijų visuma, paplitusi Portugalijoje bei tarp portugalų. Ši virtuvė priklauso Viduržemio jūros virtuvėms, tad jai būdinga jūros gerybių, žalumynų, sūrių gausa, platus prieskonių pasirinkimas, senos vyno tradicijos. Pusryčiai Portugalijoje lengvi, juos sudaro kava arba pienas su sumuštiniu ar bandele. Pietūs valgomi apie 1-3 valandas ir yra gausūs. Vakarieniaujama ~8 valandą vakaro.
Jūros gerybės
Kadangi Portugalija nuo seno buvo jūrinė valstybė, todėl jos virtuvė pasižymi žuvies ir jūros gerybių patiekalų gausa. Portugalijoje suvalgoma daugiausia žuvies iš visų Europos šalių. Žuvis gali būti kepama, skrudinama, troškinama, verdama, rūkoma, džiovinama. Dažniausiai valgoma menkė (bacalhau), kuri tradiciškai sūdoma ir džiovinama (dar nuo tų laikų, kai nebūdavo šaldytuvų), sakoma, kad Portugalijoje yra 356 patiekalai iš menkių. Žuvies patiekalai gardinami alyvų aliejumi, actu. Mėgstamos grilyje keptos sardinės, taip pat konservuotas tunas su bulvėmis ir pupelėmis. Taip pat valgoma daug kitų jūros gerybių – aštuonkojų, kalmarų, sepijų, krevečių, omarų, langustų, moliuskų, rajų ir kt. Caldeirada yra populiarus portugališkas patiekalas iš moliuskų, žuvies, bulvių, pomidorų. O prie jūros gėrybių portugalai mėgsta pagurkšnoti vyną.
Gėrimai
Tradicinis portugalų gėrimas yra vynas. Šalis turi senas vyno gamybos tradicijas. Ypač vertinami Porto (portveinas), Madeiros vynai. Minjo regione gaminamas „žaliasis vynas“ (VinhoVerde), o rožinis vynas daugiausia eksportuojamas į užsienį. Šalyje taip pat populiarūs likeriai.

Sem comentários:

Enviar um comentário